top of page
Cyril_simonBIO.png

Cyril SIMON

Merryl_HavardBIO.png

Merryl HAVARD

Frederika_mareelsBIO.png

Frederika MAREELS

Helene_bleschBIO.png

Hélène BLESCH

Sinds TetraCelli 8 jaar geleden werd opgericht, heeft het al heel wat op zijn palmares staan. Zo traden ze op in verscheidene prestigieuze zalen doorheen België, werden ze in 2016 geselecteerd voor het Festival Propulse, verzorgden ze een aflevering van “L’invitation” voor RTBF3 en werden ze opgenomen door Musiq3 in het kader van het Festival Midis Minimes.

Ook in Frankrijk waren ze al meermaals te gast in oa. Agen, La cartoucherie de Vincennes en Gerardmer.

 

TetraCelli treedt in de voetsporen van het Quatuor de violoncelles de Bruxelles dat bestond tussen 1934-1939. Dit kwartet sprak componisten derwijze aan dat op een korte periode van vijf jaar een schat aan eigentijdse muziek het licht zag. Zowel Belgische, als Franse en Poolse componisten lieten zich inspireren. A. Tansman, P. Gilson, E. Del Pueyo, L. De Meester, A. Challan, J. Absil, R. Darcy en de broers Rogister geven met hun composities een mooie indruk van het muzikale landschap van de jaren 30. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is dit repertorium onuitgevoerd en onuitgegeven gebleven. TetraCelli heeft de manuscripten van dit buitengewone patrimonium onder haar hoede gekregen en wekt het weer tot leven.

 

TetraCelli verbindt zich eveneens met hedendaagse muziek en voerde reeds werken uit van G. Bacewicz, S. Gubaidulina en J. L. Florentz. In 2017 componeerde Eveline Causse het “Quatuor de Rachel” voor TetraCelli. Dit werd uitgevoerd in La Cartoucherie de Vincennes (Parijs).

 

R. Darcy, cellist van het Quatuor de Bruxelles, maakte bewerkingen van bestaande composities, die tot diverse en soms lichtere programma’s leidden. Cyril Simon hanteert vandaag voor TetraCelli dezelfde werkwijze. De bewerkingen stellen de muziek in een nieuw en fris daglicht en brengen de warme, zangerige klank van de cello naar voor.

 

In 1939 organiseerde het Quatuor de violoncelles de Bruxelles een compositiewedstrijd. TetraCelli wil in de toekomst graag een tweede editie organiseren.

 

Tot slot dompelt TetraCelli met hun poëzie-concert het publiek onder in de wereld van Jean Cocteau. Muziek, beeldende kunsten en litteratuur illustreren de persoonlijkheid en artistieke leefwereld van dit buitengewoon personage.

bottom of page